Povratak

Razlikovanje spola u kanarinaca | Par kanarinaca međusobno se svađa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. med. vet.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Kupio sam kod vas kanarinca i kanarinku (barem se nadam da jesam jer sam jednog kupio u gajbi gdje su muški, a drugog gdje su ženke), ali konstantno se svađaju i jedan drugog napadaju, naročito odkad je jedan od njih (nikako nisam uspio saznati koji) snijeo jaja. Onaj koji je bio u muškom kavezu sjedi na jajima konstantno (?), dok drugi nikada. I ovaj muški, koji sjedi na jajima, kada izađe iz gnijezda napada drugog i love se po gajbi, a dok je u gnijezdu tiho se javlja (kao da prigovara), a ovaj drugi odgovara. Da li to znači da sam greškom dobio dvije ženke s obzirom na to da se i prvi put nakon što su snijeli jaja nije bilo mladih kao ni drugi put? Kako mogu prepoznati koji je muški, a koji ženski? Onaj kojeg sam kupio kao muškog je manji od ženke.
Hvala. Dubravko

O: Spol kanarinaca najbolje se raspoznaje prema ljepoti i jačini njihovog pijeva. Mužjaci kanarinaca s navršenih 4-6 tjedana već počinju s laganim cvrkutanjem, te s vremenom pijev postaje čišći i jači. Za to vrijeme ženke (naročito kad je oblačno i kišno vrijeme) cvrkuću zajedno s mužjacima, međutim glas im je mnogo slabiji, isprekidan i nije izdržljiv kao kod mužjaka.

Potpuno razvijenog, odraslog mužjaka možete prepoznati i po spolnim odlikama, nametljivijem stasu te ukoliko uzmete kanarinca u ruku i lagano upuhujući zrak u donji dio abdomena razmičete perje oko analnog otvora (kloake) uočit ćete zadak koji izrazito strši u "tuljčić", dok kod ženki zadak ima puno tupiji izgled, zadak završava u polukrug s manje naglašenim otvorom kloake (razlog je tome jer ženke nesu jaja i zdjelične kosti su nešto šire kako bi se omogućio nesmetano polaganje jaja).

Ukoliko se Vaši kanarinci ne slažu najbolje, možda ne bi bilo zgorega  da po sredini gajbe postavite metalnu rešetku tako da se ptice vide, a ne osjećaju ugroženost jedna od druge. Na taj način kanarinac će i dalje pjevom pokušati osvojiti svoju "partnericu", a ona će moći neometano ležati na svojim jajima i tako održavati inkubaciju jaja (odnosno konstantnu temperaturu kako bi se u jajima, ukoliko su oplođena, mogao nesmetano razvijati zametakmladih ptića i izvaliti mladi kroz period od cca 18 dana).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr